Λυγερός Νίκος : Στρατηγική Αντιμετώπιση Κρίσεων

2018-07-29 21:30

Την 29η Ιουλίου 2018, ημέρα Κυριακή και ώρα 8.30μ.μ. έγινε η τέταρτη ομιλία στο προαύλιο του  Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου με ομιλητή τον κ. Νίκο Λυγερό, Μαθηματικό-Στρατηγικό Σύμβουλο. Ο κ. Λυγερός, ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, ήρθε από την Αθήνα ειδικά για την Ενορία μας και μίλησε ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου. Πρόκειται για πολυτάλαντο άτομο, το οποίο καθήλωσε  το ακροατήριο με τις σοφές και έξυπνες ιδέες του, αλλά και το ανεπανάληπτο χιούμορ του.

 

Το θέμα της ομιλίας ήταν: Στρατηγική αντιμετώπιση δυσκολιών. Τόνισε ότι οι δυσκολίες αποτελούν μέρος της ζωής μας και ότι θα πρέπει να τις επιζητούμε γιατί μας κάνουν ανθρώπινους. Με τις δυσκολίες κάνουμε υπέρβαση και εξελισσόμαστε, ζούμε δηλαδή αντί (μόνο) να υπάρχουμε! Μας κρατούν ζωντανούς. Μας δένουν με τους άλλους.  Γι’ αυτό πρέπει να τις αγαπάμε. Αντίθετα, οι ευκολίες μας κάνουν στάσιμους. Όλοι οι άνθρωποι έχουν προβλήματα, μόνο οι νεκροί δεν έχουν! Όλες σχεδόν οι δυσκολίες ξεπερνιούνται, αρκεί να τις εντοπίσουμε εγκαίρως. Και να σκεφτόμαστε το μετά, όχι το πριν.

 

Για να λύσουμε μια δυσκολία, η στρατηγική είναι να τη σκεφτούμε λυμένη. Και η λύση δεν είναι μόνο μία. Έπειτα, δεν υπάρχουν έξυπνες λύσεις, μόνο άνθρωποι υπάρχουν που σκέπτονται. Χρειάζεται, δηλαδή, να επινοήσουμε κάποιο μοντέλο για να αντιμετωπίσουμε μια δυσκολία, χωρίς κωλύματα. Μόνο οι προσευχές δε φτάνουν, χρειάζεται και κάποια δουλειά. Λάθη που γίνονται δεν σβήνονται, γιαυτό πρέπει να τα προλαβαίνουμε. Η εμπειρία δε βοηθάει, γιατί είναι σύνολο λαθών. Τα βιώματά βοηθούν!

 

Οι δυσκολίες προκύπτουν από την παρουσία μας, από τη ζωή μας με άλλους και όσο μεγαλώνουμε. Όταν είμαστε μικροί ή πεθάνουμε, δεν έχουμε δυσκολίες. Με το γείτονα έχουμε συνήθως προβλήματα και γενικά με τους ανθρώπους που έχουμε επαφές. Μόνο ο δεσμός δε δημιουργεί προβλήματα, γιατί η σχέση είναι δίπλα-δίπλα και όχι ο ένας επάνω στον άλλο. Γι’ αυτό οι δεσμοί χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο.

 

Η στρατηγική για τη λύση των δυσκολιών είναι να τις αντιμετωπίσουμε ομαδικά, να  τις συμμεριστούμε με άλλους. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι επιλέγουμε σωστά τα άτομα με τα οποία θα συνεργαστούμε. Έχει αποδειχθεί ότι ένα άτομο δε μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα αποτελεσματικά. Η αποτελεσματικότητα αυξάνει, όσο αυξάνει ο αριθμός των ατόμων μιας ομάδας μέχρι το 6, το οποίο είναι και το άριστο.

 

Ο Ελληνισμός έχει επιβιώσει γιατί, λόγω των πολλών δυσκολιών, εμφανίστηκαν στην κατάλληλη στιγμή λίγοι μεν, αλλά ικανοί άνθρωποι που έδωσαν τις σωστές λύσεις. Σε κανένα λαό δε βρέθηκε μια τετράδα μεγάλων ανθρώπων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (Σωκράτης-Πλάτων-Αριστοτέλης-Μέγας Αλέξανδρος) με σχέση μαθητού-δασκάλου! Με άλλα λόγια, οι δυσκολίες αναδεικνύουν μεγάλους ανθρώπους, αλλιώς δεν εμφανίζονται. Η σπανιότητα είναι αρετή, γιατί βοηθάει στο να σκεφτείς κάτι σπάνιο. Οι Έλληνες δε βιάζονται ποτέ, δε σπρώχνουν δηλαδή, αλλά περιμένουν να τραβηχτούν από άλλους, πράγμα που τους φέρνει τελευταίους στη σειρά, γι’ αυτό και επιβιώνει διαχρονικά ο Ελληνισμός. Κανένα άλλο έθνος δεν παρουσιάζει τέτοια διαχρονική σταθερότητα, να έχει δηλ. την ίδια γλώσσα για 3000 χρόνια! Ίσως γιατί οι Έλληνες θυμούνται, όχι μόνο τις νίκες, αλλά και τις ήττες. Ο Ελληνισμός μεγαλουργεί, όταν σκέφτεται την ανθρωπότητα και όχι την κοινωνία ή  τον εαυτό του. Το τελευταίο συμβαίνει στις μέρες μας, γι’ αυτό μοιάζουμε με φάρο που εκπέμπει φως (πολιτισμό) σε όλο τον κόσμο, αλλά εμείς είμαστε κλεισμένοι μέσα στο…σκοτάδι! Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι να διδάξουμε τα παιδιά μας τον αλτρουισμό, να προσφέρουν δηλ. στην ανθρωπότητα και όχι να πετυχαίνουν πρωτιές (π.χ. να παίρνουν άριστα στο σχολείο). Το παιδί που έχει μάθει να βοηθάει τον συνάνθρωπό του θα προκόψει σίγουρα και θα πετύχει  και πρωτιές!

 

Ο όρος «στρατηγική» είναι επινόηση των Ελλήνων, επειδή ήξεραν ότι  ήταν αδύναμοι και έπρεπε να ανταπεξέλθουν στις πολλές δυσκολίες που είχαν ανέκαθεν. Αν είσαι μικρός και αδύνατος είσαι υποχρεωμένος να επινοήσεις τρόπους επιβίωσης. Το να ξέρεις ότι είσαι αδύναμος αποτελεί εξυπνάδα, αλλά και στρατηγική!

 

Η πλήρης ομιλία του κ. Λυγερού υπάρχει στο video που ακολουθεί.