ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

2018-08-19 20:30

Την 19η Αυγούστου 2018, ημέρα Κυριακή και ώρα 8.30μ.μ. έγινε η έκτη ομιλία στον  Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας με αντικείμενο το αρωματικό τραπέζι. Ομιλήτρια  ήταν η κα Μαρία Στικούδη, υπάλληλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, ενός ερευνητικού και εκπαιδευτικού οργανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  Η κα Στικούδη, πέραν της εργασίας της ,ασχολείται και με πολλά άλλα πράγματα. Είναι συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και φωτογράφος. Ψάχνει γεύσεις, ερευνά, διαβάζει πολύ, δοκιμάζει, μαγειρεύει, στήνει, φωτογραφίζει και συνταγογραφεί. Είναι foodblogger, έχει δηλ. δικιά της σελίδα στο διαδίκτυο, όπου γράφει και σχολιάζει συνταγές μαγειρικής. Το  blog της είναι το εξής:

aromatikesistories.blogspot.gr

 Το θέμα της ομιλίας ήταν: Το Ελληνικό αρωματικό τραπέζι μου. Πριν αναφερθεί στα αρωματικά φυτά, στα οποία ειδικεύεται, η κα Στικούδη τόνισε, ότι η γεύση μένει και αποτυπώνεται στις γευστικές μνήμες. Γιαυτό πρέπει να εμπλέκουμε τα παιδιά στη μαγειρική, για να γνωρίζουν υφές, οσμές και να παρακολουθούν τις παραδοσιακές τεχνικές μαγειρέματος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ορισμένα λιγότερο γνωστά αρωματικά φυτά, των οποίων περιέγραψε τις ιδιότητές τους και  παρουσίασε ορισμένες συνταγές που έχει δημιουργήσει η ίδια.  Τα φυτά αυτά ήταν τα εξής:

 

1) Αγριοτριανταφυλλιά (Rosa canina L.)

ΓΕΥΣΗ: Των βρασμένων καρπών (κυνόροδων): θερμή, γλυκόξινη, φρουτώδης, ελαφρά στυφώδης με επίγευση και άρωμα λιαστής ντομάτας.

ΡΟΦΗΜΑ-ΟΔΗΓΙΕΣ: Το κυνόροδο θα πρέπει να βραστεί ώστε να αποδώσει τη βιταμίνη C, αλλιώς θα πρέπει να μείνει σε βραστό νερό για 30 λεπτά.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: Χταπόδι με σάλτσα αγριοτριαντάφυλλου και σαντορινιά φάβα

 

2) Μελισσόχορτο (Melissa officinalis L.)

ΓΕΥΣΗ – ΑΡΩΜΑ: Είναι στην κατηγορία των εσπεριδοειδών, φρέσκια, λεμονάτη, γλυκιά και απαλή.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Κέικ μελισσόχορτου,  το ρόφημά του και κεφτεδάκια ξιφία με σαλάτα κόκκινου λάχανου

 

 

 

 

 

3) Κρίταμο (Crithmum maritimum L.)

ΕΔΩΔΙΜΟ ΤΜΗΜΑ: τα φύλλα του και οι τρυφεροί βλαστοί.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕσ Σαρδέλες με κρίταμα και ντομάτα, μαρμελάδα κρίταμου, χριστουγεννιάτικη σαλάτα με κρίταμα, ηλιόσπορους και ρεπανάκια

 

 

 

 

 

 

4) Χαρουπιά (Ceratonia silipua L.)

ΓΕΥΣΗ ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟΥ: απαλή, γλυκερή, πολύ χαρακτηριστική,  με νότες καραμέλας και καφέ και στην επίγευση  σοκολάτα γάλακτος

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Πιτάκια με χαρούπι και ταχίνι, μοσχάρι με καλοκαιρινά λαχανικά και χαρούπια, μπισκότο του χαρουπιού, του μελιού και του λεμονιού

 

Έκανε  επίσης μία μικρή αναφορά στα αρωματικά: δίκταμο, σουμάκι και σατουρέγια.

Τελειώνοντας σημείωσε, ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τις ιδιότητες των αρωματικών φυτών, να μην τα καταστρέφουμε στη φύση και να προσέχουμε από πού τα αγοράζουμε. Να προτιμούμε τα επώνυμα και τα συσκευασμένα σε διαφανείς συσκευασίες. Στο τέλος μοίρασε στο ακροατήριο ένα μπισκότο χαρουπιού με μέλι και λεμόνι δικής της συνταγής, καθώς και αρωματικό ψωμί με τσάι του βουνού, σουσάμι και ηλιόσπορους.

 

Ολοκλήρωσε την παρουσίαση με μια παρασκευή που έκανε παρουσία του ακροατηρίου, που ήταν φασόλια με κρίταμα, κατσικίσιο τυρί και ντομάτες. Το προϊόν μοιράστηκε  σε όλους τους παριστάμενους, οι οποίο και το απήλαυσαν!

 

 

 

 

 

Την ομιλία παρακολούθησε πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο υπέβαλε στο τέλος πολλές ερωτήσεις στην ομιλήτρια.