Ομιλία για την ιστορία της αστρονομίας

2019-08-25 20:30

Την 25η Αυγούστου, ημέρα Κυριακή και ώρα 8.30 μμ., η Ενορία μας οργάνωσε την έκτη ομιλία της καλοκαιρινής περιόδου 2019 με θέμα «Ιστορική εξέλιξη της αστρονομίας». Ομιλητής ήταν ο κ. Θόδωρος Ορφανίδης, πολιτικός μηχανικός, τέως Γενικός Γραμματέας Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης. 

Τον ομιλητή προλόγισε ο πατήρ Σπυρίδωνας, ως εξής: «O κ. Θόδωρος Ορφανίδης είναι πολιτικός μηχανικός, πρώην Γενικός Γραμματέας του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης. 

Ως πολιτικός μηχανικός, διετέλεσε ελεύθερος επαγγελματίας και συνέβαλε σημαντικά με μελέτες στην αποκατάσταση των ζημιών της Θεσσαλονίκης από το μεγάλο σεισμό το 1978. Εργάστηκε στην ΕΥΑΘ (Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης) για πάνω από 30 χρόνια σε διάφορες θέσεις, όπως: Προϊστάμενος Μελετών Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Προϊστάμενος Εξωτερικών Υδραγωγείων και Προϊστάμενος Αδειών Συνδέσεων Αποχέτευσης. 

Επίσης συμμετείχε ως εκπαιδευτής ή παρουσιαστής σε πλήθος σεμιναρίων ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ έκανε πολλά μαθήματα και σε σπουδαστές των ΤΕΙ. Ως Γενικός Γραμματέας του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας επισκέφτηκε όλα σχεδόν τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Θεσσαλονίκης πραγματοποιώντας μαθήματα Αστρονομίας στους μαθητές, ενώ έκανε δεκάδες παρουσιάσεις θεμάτων Αστρονομίας σε όλες τις βιβλιοθήκες της πόλης. 

Έγραψε πολλά επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, ενώ το βιβλίο του ΤΑ ΜΕΓΆΛΑ ΤΗΛΕΣΚΌΠΙΑ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ είναι ελεύθερο στο διαδίκτυο. Έχει γράψει άλλα 3 βιβλία, με τελευταίο το "Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ (1453- 1821)"» 

Ο ομιλητής σκιαγράφησε με λεπτομέρεια και σαφήνεια την εξέλιξη της επιστήμης της αστρονομίας από την προϊστορία μέχρι σήμερα σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς, ιδιαίτερα όμως στον ελληνικό και στον δυτικό κόσμο γενικότερα. 

Τόνισε ότι ο αστρονόμος Φιλόλαος της κλασσικής περιόδου ήταν ο πρώτος που διατύπωσε τη θεωρία για το ηλιοκεντρικό σύστημα, αλλά δε συμφώνησε μαζί του ο Πλάτωνας και ιδιαίτερα ο Αριστοτέλης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Γη είναι το κέντρο σύμπαντος και όχι ο Ήλιος. Οι ιδέες του Αριστοτέλη επεκράτησαν μέχρι το Μεσαίωνα, οπότε ο Κοπέρνικος αποκατέστησε την αλήθεια τοποθετώντας τον Ήλιο και όχι τη Γη στο κέντρο του σύμπαντος, αφού είχε διαβάσει στο μεταξύ το Φιλόλαο! 

Είπε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, τα ποία προκάλεσαν πολλές ερωτήσεις από το ακροατήριο στο τέλος της ομιλίας. Επίσης, από το τηλεσκόπιό του οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να δουν στον ουρανό τους πλανήτες Δία και Κρόνο.