ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

2018-07-08 21:00

Την 8η Ιουλίου 2018, ημέρα Κυριακή και ώρα 9 μ.μ. έγινε η δεύτερη εκδήλωση της Ενορίας για την καλοκαιρινή περίοδο με ομιλία για τη μαγεία της θάλασσας στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας. Ομιλητής ήταν ο κ. Νίκος Καβατζίκης, πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού, με μακρόχρονη θητεία καπετάνιου σε μεγάλα δεξαμενόπλοια, με τα οποία ταξίδευσε σε όλες τις θάλασσες του κόσμου.

Το θέμα της ομιλίας ήταν: Η μαγεία της θάλασσας (Εμπορική ναυτιλία-Σχέση με  εκκλησία-Ναυτικά ατυχήματα- Βάρκες και εφόδια), την οποία παρακολούθησε πολυπληθές ακροατήριο.

 

Τα ειδικότερα θέματα που ανέφερε και ανέλυσε ο ομιλητής ήταν τα εξής:

-Η Μαγεία της Θάλασσας, από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα.

-Ύμνοι προς την Θάλασσα, και την ζωή στην Θάλασσα.

-Διάφορες ονομασίες που αποδίδονται στην Θάλασσα.

-Τι κρύβει μέσα της η Θάλασσα.

-Σύντομη Ιστορία της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας από την Παλαιολιθική Εποχή έως και σήμερα. Ο ρόλος που διαδραμάτισε η Ε.Ε. Ναυτιλία στα χρόνια της Επανάστασης και της απελευθέρωσης από τους Τούρκους, όπως επίσης και στον Α. και Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταπολεμική ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας.

-Σχέσεις Εκκλησίας και Θάλασσας-Ναυτιλίας-Ναυτικών, από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη έως και σήμερα. Αγιασμός και βάφτιση πλοίων.

-Η Όμορφη πλευρά της Θάλασσας. Φωτογραφίες Πλοίων-Ναυπηγείων.

-Οι 3 αλήθειες της θάλασσας. 1.Η θάλασσα κρύβει κινδύνους-2.Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους νόμους της φύσης-3.Σαν άνθρωποι κάνουμε σφάλματα.

-Η άσχημη και δύσκολη πλευρά της θάλασσας και του ναυτικού-Πειρατές, Φουρτούνες-Ομίχλες-Πάγοι-Αβαθή με υφάλους-Κυκλώνες κ.λπ.

-Ναυτικά Ατυχήματα και στατιστικές.

-Τα ποιο πολύνεκρα ναυάγια που έγιναν ποτέ.

-Τα ναυάγια με την μεγαλύτερη ρύπανση στην θάλασσα.

-Βάρκες, Κανονισμοί και Εφόδια βαρκών.

 

 Στο τέλος μοιράσθηκαν 13 σελίδες με οδηγίες-κανονισμούς και εφόδια πού πρέπει να έχει μια βάρκα, και τι θα πρέπει να προσέχει ο χειριστής-Πλοίαρχος της βάρκας.